Mode
Model met beige chino op een stoel

Snelcursus:

wat is een chino?

Netjes, comfortabel en ook nog eens sportief. Er zijn maar weinig broeken zó veelzijdig als de chino. Dat maakt deze broek juist zo populair – hij is immers van alle markten thuis. Chino’s worden vaak gezien als nette broek. Formeler dan de jeans, maar comfortabeler dan de pantalon. Ideaal dus wanneer je te gast bent op een bruiloft – maar ook perfect voor een middag op het terras.

Model met beige chino op het strand

1. Het verschil tussen chino en pantalon

Het verschil tussen een chino en pantalon is niet altijd even duidelijk. Door alle subtiele variaties lijken ze vaak erg op elkaar. Het gaat dus vaak om de details, zoals de stof waarvan de broek gemaakt is. Je kan de chinobroek bijvoorbeeld herkennen aan stevig katoen, de paspelzakken (met knopen) aan de achterkant, de steekzakken aan de voorkant – én het aparte muntzakje.

Pantalons daarentegen zijn meestal gemaakt van een dunnere stof. Met wol of een polyester-mix. Ook heeft de pantalon over het algemeen een persvouw die in het midden over de voorkant van de broekspijpen loopt. De steekzakken van een pantalon zijn ook minder opvallend dan bij een chino.

Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen op de regel, zoals pantalons met een muntzakje of een chinobroek met minder opvallende steekzakken.


Wist je dat: de chino in de 19e eeuw vooral werd gebruikt door het leger? Pas later namen Amerikaanse studenten deze broek over. Als optie tussen de nette pantalon en de spijkerbroek.


2. Zoveel kleuren, zoveel combinaties

Pantalons zie je vaak in blauw, grijs of zwart (uitzonderingen daargelaten natuurlijk 😉). Soms met een toffe print zoals een ruit of een streep. De chino kent meer kleuren en uitvoeringen. Van stoer rib-corduroy of glad katoen tot groen, zandkleur of zomers wit.


De chino is dé ideale katoenen zomerbroek. Meer zomerse stoffen? Lees hoe je het hoofd koel houdt in je outfit.


3. Chino's met stretch

Hoewel de meeste broeken tegenwoordig stretch bevatten, geldt dit niet voor iedere broek. Denk aan bijvoorbeeld aan een linnen-mix broek of een dry denim. Meer bewegingsvrijheid en comfort bereik je dus wanneer je gaat voor een model met katoen en elastaan. De meeste chino’s bevatten tussen de 2% en 4% elastaan.


Eigenlijk al benieuwd hoe je de chino draagt? Zo combineer je jouw chinobroek.


4. Kan je een riem dragen met je chino?

Daar kunnen we heel kort in zijn; ja! Met een riem maak je een chino heel makkelijk supernetjes of juist lekker casual. Ga voor een nonchalante look met een gevlochten riem en maak je formele outfit helemaal af met een nette leren of suède riem. Maar… wel in combinatie met de juiste schoenen natuurlijk.


Meer praktische stijltips en no-nonsense modeinspiratie? Volg ons op Instagram @ofm.nl