Gepubliceerd door op https://www.onlyformenblog.nl/wp-content/uploads/2016/Export/Strijktips.jpg

Strijktips voor mannen

Zo krijg je een kreukvrij overhemd.

Strijktips2

Een strijkbout of strijkijzer is inmiddels een onmisbaar huishoudelijk gereedschap en wordt gebruikt om textiel glad te strijken na het wassen en drogen. Door middel van warmte en stoom worden niet alleen de kreukels glad gestreken maar ook bacteriën gedood. Daarom is het erg belangrijk dat je weet hoe je overhemden moet strijken. Voor als je vrouw een keer van huis is…

Kreukels in textiel verdwijnen omdat de vezels door het hitte en het gewicht van het strijkijzer uitgestrekt worden. Wanneer de vezels afkoelen behouden ze vervolgens deze vorm. Voor sommige textiel soorten geldt dat deze beter gestreken kunnen worden als er water toegevoegd wordt, dit is bijvoorbeeld het geval bij katoen. De moderne stoffen hoeven steeds minder heet gestreken te worden dan bijvoorbeeld katoen of linnen. Ook zijn er inmiddels strijkvrije overhemden op de markt. Maar tot de tijd dat strijkvrij de standaard wordt, vragen we ons af: hoe strijk je een overhemd? Hier geven we je een aantal bruikbare strijktips voor een kreukloos overhemd.

Temperatuur
Aan de binnenzijde van het heren overhemd zit een was- en strijkvoorschrift geplaatst. Kijk op dit etiket om te weten op welke temperatuur het overhemd gewassen en gestreken mag worden. Het aantal stippen in het strijkbout icoontje. Wacht met je overhemden strijken tot de strijkbout op temperatuur is. In het algemeen geld dat er vooral voorzichtig omgesprongen moet worden met materialen als wol, zijde en blends. Een linnen overhemd strijken kan het op de heetste temperatuur gestreken worden en katoen iets minder heet. Het belangrijkste is dat je tijdens het strijken van je overhemd de strijkbout niet te lang op één en dezelfde plek stil houdt. Dit kan brandgaten veroorzaken.

Binnenstebuiten
Om de kleur van het overhemd zo goed mogelijk te houden is het belangrijk deze binnenstebuiten te keren vooraf het strijken. Dit voorkomt zowel verkleuring als beschadiging of uitlekken van eventuele prints. Zorg er voor dat het overhemd glad en enkellaags over de strijkplank hangt. Bij vervelende kreukels kun je de stoom optie gebruiken op de strijkbout. Dat is nog eens makkelijk strijken!

Boord
Een goed gestreken boord is het belangrijkste ingrediënt voor een mooie uitstraling. Maak alle knoopjes los en leg het boord plat, strijk het boord zowel aan de binnen- als buitenzijde. Let er op dat je voorzichtig langs de knoopjes strijkt. Gebruik eventueel extra stoom voor het optimale resultaat tijdens het strijken van het overhemd.

Schouderpand
Om het schouderpand goed te kunnen strijken van je overhemd schuif je één mouw over het uiteinde van de strijkplank. Door de andere mouw zachtjes aan te trekken kun je het schouderpand helemaal recht op de plank krijgen. Strijk direct de knopenbies mooi glad. Let er op dat je hierbij goed langs de knopen strijkt en niet te hard drukt zodat de knopen los gaan.

Mouwen
Knoop het overhemd dicht, strek de mouw uit over de strijkplank en leg de mouw plat bij de zij naad. Strijk de mouw vervolgens voorzichtig met je handen plat, totdat hij aan beide kanten helemaal recht ligt. Pak dan het strijkijzer en strijk de mouw. Als je een strijkvouw op je mouw wilt, neem dan ook de randen mee.

Manchet
De manchetten zijn als laatste aan de beurt om gestreken te worden. Let op dat de knopen van het manchet open zijn en deze goed uitgestrekt ligt. Strijk het manchet zowel aan de binnenzijde als buitenzijde. Druk het strijkijzer niet te hard op de stof, anders komen de randjes van het manchet in de rand te staan.

Ophangen
Nadat het overhemd gestreken is dan is deze nog warm en daarmee extra gevoelig voor kreukels. Om deze kreukels te voorkomen hang het overhemd daarom direct op een kledinghaakje. Sluit hierbij alle knoopjes of alleen het bovenste boordknoopje. Het overhemd zal er mits goed weggehangen nog onberispelijk uitzien wanneer je het wilt dragen.

Met deze strijktips voor heren kom je een heel eind om je overhemden te strijken. Maar de kunst is natuurlijk om goed te oefenen. Succes met de overhemden strijken!

Heb je liever een strijkvrij overhemd? Bekijk dan eens de Profuomo overhemden! 

Wil je meer weten over overhemden? Lees hier alle tips voor het perfecte overhemd.

Overhemden

Deel dit bericht:

Geef een reactie